marți, 21 august 2012

Ce rol si abilitati trebuie sa aiba un manager

Un lider este persoana care merge prima, care are autoritatea sa directioneze, care este numarul unu intr-un anumit domeniu prin excelenta sau care are responsabilitatea de a face tot posibilul pentru a duce cu bine la implinire un proiect.
Intr-o companie, departament, proiect sau orice alta forma de organizare, unui lider ii putem atribui 12 roluri esentiale cu care trebuie sa se identifice pentru a aduce calitate si realizarea obiectivelor intr-un proiect.

Un lider este intotdeauna cel care creeaza viziunea si conduce prin puterea exemplului.
1.Creeaza viziunea si identifica valorile importante pentru echipa -  stie intotdeauna in ce directie se indreapta proiectul pe care il conduce si care sunt acele valori pe care proiectul impreuna cu echipa le pot impartasi cu cei din jur.
2. Conduce schimbarea -
este intotdeauna cu un pas inaintea celorlalti, are mereu un raspuns si ii ajuta pe cei din echipa lui sa accepte si sa trateze ca si important orice este legat de schimbare.
3. Conduce prin puterea exemplului - se comporta intotdeauna in conformitate cu valorile pe care le promoveaza.
4. Demonstreaza incredere - trebuie sa fie capabil sa castige increderea si respectul oamenilor  fara a cersi dupa popularitate. Prin actiunile pe care le intreprinde trebuie sa poata asigura oamenii ca el este o persoana in care acestia pot avea intr-adevar incredere.In acelasi timp, un lider inspira oamenii care il urmeaza si ii sustine in realizarea obiectivelor pe care si le propun.
5. Inspira si energizeaza oamenii - zi buna sau rea, el este responsabil de crearea unui mediu de lucru cat mai agreabil pentru cei care il urmeaza.
6. Imputerniceste - deleaga task-urile si ofera si altora din echipa posibilitatea de a lua decizii intr-un mod controlat; e deschis ideilor noi si are incredere in creativitatea celorlalti.
7. Comunica deschis - 
transmite mesajele in cel mai clar si deschis mod posibil. Da directii si seteaza asteptari cat mai clare.
8. Asculta, ofera sustinere si ajuta - este dispus sa rezolve probleme impreuna cu cei din echipa sa, sa le ofere suport si sa ii ajute atunci cand au nevoie. Nu in cele din urma, un lider are rolul unui conducator, cel care cu determinare si incredere este capabil sa tina echipa pe drumul cel bun la potentialul lor maxim.
9. Implica echipa/ foloseste abordarea prin echipa - pentru a atinge un rezultat cat mai bun in cadrul proiectului, nu ignora niciun membru al echipei pe care o conduce. Ofera tuturor posibilitatea de a se implica pe cat de mult posibil.
10. Scoate ce-i mai bun din oamenii sai -  prin coaching, feedback si alte instrumente de management ofera acestora un mediu in care pot deveni mai buni cu fiecare pas pe care il parcurg.
11. Incurajeaza deciziile de grup -  dorindu-si ca decizia finala sa fie cea ideala sau macar pe aproape de aceasta, incurajeaza deciziile de grup si implicarea cat mai multor puncte de vedere.

12. Monitorizeaza proiectul -  liderul este totodata si cel care monitorizeaza evolutia proiectului. Nu dicteaza, nu face pe seful dar este constient de stadiul in care se afla proiectul in orice moment.

Calitatile pe care ar trebui sa le aiba un manager, iar prin calitati intelegem in cea mai mare parte abilitatea de a conduce si a determina celelalte persoane sa se implice de buna voie, nu pentru ca s-ar teme de consecintele nesupunerii sau ca se supun automat cerintelor oficiale.
Calitatile pe care trebuie sa le cautam la un manager in raport cu colaboratotii si subalternii sunt urmatoarele:
1. Stimularea fara stres.
2. Entuziasmul in munca.
3. Increderea in colegi.
4. Spiritul intreprinzator.
5. Cooperarea.
6. Creativitatea.
Din punctul de vedere al companiei, un bun manager:
1. Are capacitatea de a lua decizii si de a-si asuma responsabilitatea.
2. Are o putere mare de sinteza si analiza - spre deosebire de un specialist, care este centrat pe obiectivele pe care le are de indeplinit,  un manager trebuie sa aiba o viziune de ansamblu, sa vada interconexiunile dintre diferitele activitati ale firmei.
3. Are o mare capacitate de planificare in functie de termenele stabilite si de antrenare a membrilor echipei de lucru in vederea finalizarii obiectivelor.
4. Este un bun administrator - managerul trebuie sa aiba calitatile necesare pentru a administra resursele umane, materiale si financiare pe care firma i le pune la dispozitie.
5. Este un bun organizator.
6. Este un bun evaluator.
7. Are calitati de relationare cu subalterni - este capabil sa asculte, sa motive, dar sa si sanctioneze atunci cand e cazul. 
Oricat de simplu sau complicat ar parea, un lider are intotdeauna cea mai mare responsabilitate. El poate decide atat soarta unui proiect cat si a celor pe care ii conduce, implicati in acel proiect. Poate face totul sau nimic. Un singur om, in cazul leadership-ului, poate face pentru o echipa diferenta dintre excelenta si esec total.