duminică, 19 august 2012

Metode de a scapa de mahmureala

Trebuie sa recunoastem ca de mahmureala nu scapa nimeni rapid. Totusi, cu unele masuri traditionale sau altele recomandate de nutritionisti scapam mult mai repede si mai suportabil decat fara ele.
- Metodele traditionale romanesti
Astfel la romani sunt consacrate patru metode traditionale anti-mahmureala: ciorba de burta, zeama de varza, paharul cu apa rece si cafeaua.
Ciorba de burta "trezeste", pentru ca este acra, dar lungeste starea de disconfort. Grasimile din ciorba solicita un ficat deja obosit cu alcoolul, aciditatea irita un stomac deja sensibilizat, iar caloriile ei vin ca o noua povara intr-un organism deja satul, dupa ce a baut si a mancat. Singura parte pozitiva a ciorbei de burta este continutul de apa, necesar unui organism puternic deshidratat de actiunea alcoolului.
Zeama de varza este de preferat ciorbei de burta. Trezeste si ea, este mai mult sarata decat acra, nu solicita ficatul si vine cu un important aport de apa, necesar organismului deshidratat.
Paharul cu apa rece este, la mahmureala, cel mai bun medicament. El rehidrateza organismul, fara efecte secundare. Doua pahare ar fi si mai bune. Ele pot fi repetate cu succes, la intervale scurte.
Cafeaua, in cantitate foarte mica, reconforteaza, dar ceva mai multa ingreuneaza revenirea, solicitand ficatul, deja obosit.
- Americanii consuma oua preparate "la minut", ceea ce este partial corect, pentru ca ele distrug unele toxine. Dar ramane acelasi inconvenient: obosesc ficatul.
- Italienii isi fac trezirea cu suc proaspat din citrice, ardei iute si cafea tare. Ei sustin ca se simt refacuti, desi nutritionistii nu confirma foloasele decat in cazul sucului de citrice, care vine cu un aport de apa.
- Danezii merg pe principiul "cui pe cui se scoate" si, la indispozitia de dupa chef, "se dreg" cu tarie, dupa care dorm bustean. Daca isi revin dupa somn, este sigur ca n-a fost rolul tariei, ci al odihnei.
- Mexicanii isi revin tot cu un soi de ciorba, preparata pe alta baza decat burta romaneasca si puternic condimentata cu ardei iute si cu piper. Denumita "menudo", ciorba este cunoscuta in Mexic ca aliment special pentru cheflii.
- Asiaticii au mai multe traditii in functie de regiune, dar cei mai multi folosesc bauturi energizante, care au efect simptomatic, fara sa rezolve suferinta organismului atacat cu alcool. Majoritatea acestor bauturi sunt acrituri, obtinute prin fermentarea unor fructe.
- Rusii, bautori recunoscuti, ei nu se tem de vin, considerand ca acesta dispune, dar nu imbata. Imbata votca. Pentru prevenire, rusul primeste, odata cu votca, o felie de paine calda, din secara. La fiecare inghititura de votca, miroase painea (nu mananca din ea!). Cand termina paharul, i se aduce alta felie calda, o miroase, bea si tot asa mai departe, pana cade lat.
A doua zi, rusul isi repara mahmureala cu castraveti murati, zeama de la ei si cu scrumbie afumata, despre care intelepciunea ruseasca spune ca atenueaza efectele alcoolului.
In cazul cand n-au baut votca, ci numai vin, dar a aparut starea de disconfort, rusii o inlatura cu chefir obisnuit, sau cu "cumys" - un chefir obtinut din lapte de iapa.

                                     

Ce recomanda nutritionistii

Consumul de alcool produce o dishidratare, care este principala cauza a mahmurelii. Deci solutia este apa. Cat mai multa apa, de preferinta minerala, dar nu carbogazoasa.
Alimentele grase sau dulci dauneaza, cafelele dauneaza (in afara de una mica), la fel fumatul, acriturile, bauturile pe baza de cola, mancarurile prajite.
Somnul ajuta, dar nu trebuie provocat cu somnifere. La starea de disconfort se recomanda un pahar cu lapte, care calmeaza iritatiile gastrice si induce starea de somn de care aveti nevoie.
Pentru ca alcoolul a devitaminiazat organismul, trebuie administrate vitamine: Vitamina C (cu multa apa), vitamine din complexul B (eventual drojdie de bere), vitamina A (eventual un morcov ras, stropit cu ulei de masline.
Nutritionistii confirma utilitatea ciorbei de potroace, daca nu contine mult bors, si a zemurilor de varza. Ciorba de burta, fiind grasa, mai mult strica decat ajuta.
Niciun medicament nu este indicat la starea de mahmureala. Alcolul poate potenta efectele secundare ale celor mai multe dintre medicamentele uzuale.
Toti nutritionistii insista insa ca nimic nu te scoate mai bine din starea de disconfort de dupa chef decat apa si somnul. Merita atentie un asemenea sfat: este si bun si ieftin si la indemana oricui.

Metode de a preveni instalarea mahmurelii

In ciuda faptului ca actualmente exista numeroase produse destinate prevenirii mahmurelii, singurul remediu cu adevarat eficient este evitarea consumului de alcool. Daca alegeti sa consumati alcool, faceti-o cu moderatie si responsabilitate. Cu cat consumati mai putin alcool, cu atat este mai putin probabil sa apara mahmureala.
Iata cateva sfaturi care ar putea fi de ajutor:
- Mancati inainte de a consuma bauturi alcoolice. Alcoolul este absorbit mai rapid pe stomacul gol; consumul unui pahar de lapte in prealabil ajuta intr-o mare masura. Prin crearea unui strat lipidic ce captuseste interiorul stomacului, laptele incetineste absorbtia alcoolului din cavitatea gastrica;
- Beti incet. Consumul de bauturi alcoolice nu este o competie; limitati-va la consumul unui singur pahar de bautura pe ora;
- Alegeti cu grija. Bauturile cu mai putini congeneri - cum ar fi vodka si ginul - au sanse mai reduse de a cauza mahmureala decat alte bauturi precum whiskey-ul sau cognacul;
- Nu consumati decat un anumit tip de bautura alcoolica. Ingestia mai multor tipuri de bauturi alcoolice in cursul unei singure seri duce la aparitia mahmurelii;
- Beti cantitati mici de apa intre paharele de bautura. Consumul unui pahar de apa dupa fiecare pahar de bautura ajuta la mentinerea gradului de hidratare, si scade cantitatea de alcool consumata.
De asemenea este indicat sa va cunoasteti limitele. Hotarati-va inainte de a bea cat urmeaza sa beti si tineti-va de decizia luata. Unele persoane iau o aspirina sau alt antiinflamator nesteroidian pentru a preveni aparitia mahmurelii; este bine sa intrebati medicul care este doza potrivita in cazul dumneavoastra si daca se recomanda acest remediu, intrucat aceste medicamente pot interactiona cu alta medicatie pe care o luati, iar in cazul paracetamolului, consumul concomitent de alcool poate conduce la afectarea severa a ficatului.