luni, 6 august 2012

Noul Cod de Procedura Civila

Noul cod de procedura civila, care va intra in vigoare la 1 septembrie, a fost republicat vineri in Monitorul Oficial.
Ministerul Justitiei arata la un moment dat ca noul Cod de procedura civila reprezinta expresia unui efort sustinut, desfasurat pe parcursul mai multor ani, care a avut drept scop esential crearea in materia procesului civil a unui cadru legislativ modern care sa raspunda pe deplin imperativelor functionarii unei justitii moderne, adaptate asteptarilor sociale, precum si necesitatii cresterii calitatii acestui serviciu public.
Dispozitiile noului Cod de procedura civila urmaresc sa raspunda unor deziderate actuale, precum accesul justitiabililor la mijloace si forme procedurale mai simple si accesibile si accelerarea procedurii, inclusiv in faza executarii silite.
Potrivit Ministerului Justitiei, noul cod urmareste sa raspunda si exigentelor de previzibilitate a procedurilor judiciare decurgand din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si, implicit, din cele statuate in jurisprudenta C.E.D.O. Noul cod urmareste asigurarea premiselor pentru solutionarea corecta in fond a cauzelor, in cadrul sistemului justitiei nationale, astfel incat sa se elimine deficientele care au condus, in multe cazuri, la hotarari ale C.E.D.O. de condamnare a Romaniei, atat pentru solutii judecatoresti principial gresite, cat si pentru prejudicii cauzate de durata excesiva a procedurilor judiciare ori pentru lipsa de previzibilitate rezultata din inconsecventa jurisprudentei nationale.
De asemenea, noul cod de procedura civila vizeaza si eliminarea practicii neunitare de la nivelul instantelor, mai explica Ministerul Justitiei.

Il puteti descarca de pe adresa urmatoare: