marți, 7 august 2012

Televizoare


Acest articol ii are in vedere pe aceia dintre voi care doresc sa achizitioneze un televizor. Astfel, in cele ce urmeaza va vom prezenta cateva dintre cele mai bune oferte prezente pe piata in 2012 in ceea ce priveste televizoarele si va vom oferi cateva sfaturi si recomandari in acest sens.

Cea mai noua inovatie in domeniul televizoarelor este tehnologia 3D insa momentan preturile inca sunt mari fata de celelalte modele. Cu toate acestea, avand in vedere varietatea modelelor prezente pe piata, pentru cumparator poate fii destul de greu sa faca o alegere corecta, mai ales tinand cont si de nenumaratele promotii pe care le implementeaza diversii retaileri de pe piata noastra.

La sondajul care s-a desfasurat in perioada 16 decembrie 2011 - 30 decembrie 2011 si la care au participat 7.372 de oameni, cea mai puternic reprezentata marca de pe piata noastra este Samsung, drept dovada sta procentul  care depaseste 45% din vanzarile din ultimul an.

Dimensiune
Atunci cand urmariti achizitionarea unui televizor, primul aspect important il reprezinta dimensiunea televizorului. Astfel, acesta trebuie sa fie suficient de mare pentru incaperea in care doriti sa il amplasati si nu invers, si pentru ca experienta sa fie cat mai buna atunci cand vizionati un film la un televizor, acesta trebuie sa aiba o dimensiune cat mai mare. Pentru ca sa va faceti o idee privind distanta optima si dimensiunea optima pentru incaperea in care il amplasati, in mod normal, televizorul trebuie sa fie asezat in asa fel incat persoana sa se afle la o distanta de 3 ori mai mare decat diagonala televizorului.

Plasma, LCD sau LED
De asemenea trebuie sa aveti in vedere faptul ca exista mai multe tipuri de televizoare. Cele mai raspandite tipuri de pe piata pot fi Plasma sau LCD, insa momentan tinand cont de trendul nou aparut, LED-urile sunt in continua crestere, unii producatori renuntand in totalitate la LCD-uri.

Cea mai buna optiune privind imaginea pe display mare este Plasma. Televizorul cu plasma tinde sa aiba o imagine mai buna decat celelalte doua mai ales daca aveti o camera cu lumina ambientala.
O oferta avantajoasa pentru un astfel de televizor este Samung PS43E450. Acest dispozitiv utilizeaza tehnologia cu gaz si are o diagonala de 109 cm, si este disponibil la pretul de aproximativ 1800 lei.



Cel mai raspandit pe piata este televizorul LCD. Daca vreti sa achizitionati un LCD trebuie sa aveti in vedere ca unele LCD-uri ofera o calitate mai mare decat altele asa ca va trebuie sa faceti o alegere atenta. De asemenea, un lucru care va imbunatati experienta daca aveti un LCD, este o camera cu lumina ambientala.
Momentan unul dintre cele mai bune privind raportul performante pret este un model de la Panasonic, si anume TXL32UX3E. Acesta are o diagonala de 32 inch si este unul dintre cele mai bine vandute LCD-uri de aceasta diagonala din 2012.



Daca va intereseaza sa achizitionati un televizor LCD, puteti opta pentru unul care utilizeaza tehnologia LED. O oferta buna in acest sens este LED Samsung Full HD UE32ES5500. Acest dispozitiv are o diagonala de 81 cm si este disponibil la pretul de aproximativ 2000 lei.
Pe modelele noi de televizoare, in acest an au aparut nenumarate functii, iar aceste functii Smart TV sunt in cautare, insa terbuie stiut ca la diagonalele mari sunt destul de scumpe si de aceea este mai bine sa cumparat un mediaplayer.



Rezolutie
Acesta este un criteriu cautat si stiut de catre multi dinter cumparatori, insa nu toti stiu cu adevarat ce inseamna.
Rezolutia digitala reprezinta o masura a claritatii sau a gradului de detaliere a unei imagini digitale (numerice). Imaginile digitale sunt forma de memorare si prelucrare a imaginilor obisnuite intr-un calculator; ele pot fi ce-i drept afisate sau tiparite, dar, spre deosebire de imaginile reale, nu se pot vedea ca atare, direct. De aceea, spre deosebire de rezolutia obisnuita, cea digitala se exprima numai in pixeli, fara raportare la vreo lungime. De ex. o imagine de 800 x 600 pixeli, sau si in megapixeli (o imagine de 0,48 megapixeli).
Momentan in Romania, televiziunea se transmite la o calitate de maxim HD Ready, iar cumpararea unui televizor Full HD este oarecum vazuta de unii ca un moft, insa daca ai la dispozitie un Player Blu-Ray sau un Mediaplayer poti viziona filme in aceste formate la cea mai buna calitate a imaginii.

Ochelari activi sau pasivi
Daca veti dori sa achizitionati un televizor 3D, pentru a putea viziona programe la un televizor care utilizeaza aceasta tehnologie veti avea nevoie de ochelari. Acestia pot fi activi sau pasivi. Cei pasivi sunt relativ ieftini in comparatie cu ochelarii 3D activi. In functie de televizorul pe care il achizitionati, veti avea nevoie de un anumit tip de ochelari, asa ca daca nu vreti sa platiti mai mult pentru ochelarii activi, va trebui sa fiti atenti si la acest aspect.

In concluzie, atunci cand urmariti achizitionarea unui televizor, trebuie sa aveti in vedere faptul ca exista mai multe tipuri de televizoare, trebuie sa luati in calcul atat dimensiunea incaperii in care vreti sa amplasati televizorul dar si dimensiunea televizorului si daca aveti in vedere achizitionarea unui 3D trebuie sa stiti faptul ca acesta va fi echipat cu ochelari 3D care pot fi de doua tipuri: pasivi sau activi.
Acestea au fost cateva dintre sugestiile noastre in ceea ce priveste aspectele pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand vreti sa achizitionati un televizor. Asteptam comentariile sau nelamuririle voastre.