luni, 13 august 2012

Ultrabook


    Notebook-ul sau laptop-ul este momentan, pe plan mondial, cel mai vandut sistem de calcul. Cele mai performante modele de laptop folosesc procesoarele Intel Core i3, Intel Core i5 si Intel Core i7.

     Noua microarhitectura integrata de notebook-urile cu Intel Core foloseste noi nuclee de procesare imbunatatite, ce sunt mai bine conectate cu ajutorul unui inel de interconectare pentru imbunatatirea performantei latimii de banda si eficientei energetice.

    A doua generatie de procesoare Intel Core a condus la realizarea unor notebook-uri puternice, accesibile si fiabile. Puterea de procesare mare, capabilitatile grafice integrate suficiente pentru majoritatea utilizatorilor si ultima versiune a tehnologiei Intel Turbo Boost sunt printre elementele caracteristice ale sistemelor care integreaza procesoarele Intel Core.

    Asadar aceste noi chip-uri imbunatatesc nivelul de performanta, oferind in acelasi timp o excelenta durata de viata a bateriei, precum si capacitatea de a dezvolta laptop-uri si PC-uri all-in-one mai inguste si mai usoare.

    Astfel Intel a dat posibilitatea aparitiei unor notebook-uri foarte subtiri si foarte performante, revolutionand oarecum nu doar design-ul, ci si viteza de lucru, si autonomia notebook-urilor , aceasta din urma fiind  unul din punctele slabe a acestora.



    Ce este insa ultrabook-ul?

    Ultrabook-ul reprezinta o noua clasa de PC-uri ultraportabile construite in jurul celei de-a doua generatii de procesoare Intel Core. Noile sisteme redefinesc conceptul de mobilitate intrucat sunt foarte usoare si pot fi transportate oriunde.

    Ultrabook reprezinta ultimul concept de PC ultraportabil realizat de Intel si totodata una dintre cele mai mari realizari ale companiei. Design-ul ultrasubtire, deschiderea in maxim 7 secunde din modul sleep, performantele ridicate, securitatea si autonomia mare sunt caracteristicile cele mai importante ale acestei noi game de dispozitive.

    Ultrabook-urile au mai putin de 21 mm grosime si detin caracteristici de ultima generatie, cum ar fi: pornine foarte rapida, sub 7 secunde, capabilitati de multitasking extinse, securitate si o durata de viata mare a bateriei.

    Aceasta a fost viziunea Intel, de a crea o noua experienta pentru utilizatori printr-o noua clasa de computere mobile. Acestea vor incorpora performanta si capabilitatile laptopurilor din ziua de astazi cu caracteristici asemanatoare tabletelor si vor oferi o viteza de raspuns mai mare si o mai buna securitate, intr-un design subtire, usor si elegant. Ultrabook va fi construit dupa Legea lui Moore si tehnologiile pe baza de siliciu in acelasi mod in care a fost asamblat PC-ul traditional in ultimii 40 de ani.



    Momentan, dupa cum am zis mai sus, laptop-urile sunt cele mai vandute sisteme PC la ora actuala, cu toate acestea, ultrabook-urile sunt din ce in ce mai populare, si mai mult, eu sunt sigur ca multi dintre voi va intrebati deja daca ar trebui sa alegeti unul dintre acestea, in favoarea unui notebook obisnuit.

    Mooly Eden, vicepresedinte si general manager al Intel PC Client Group a prezentat la IDF si cea de-a treia generatie a gamei de procesoare Intel Core (cu nume de cod Ivy Bridge), care va echipa sistemele Ultrabook din 2012. Acestea vor oferi performante sporite si eficienta imbunatatita. Intel a mai imbunatatit performantele grafice ale procesorului, pentru experiente video si de gaming mai bune.

    Sistemele Ultrabook vor oferi si noi caracteristici de securitate, datorita tehnologiilor Intel Identity Protection si Intel Anti-Theft. De asemenea, Intel si McAfee dezvolta impreuna un serviciu anti-furt pentru sistemele Ultrabook. Disponibila din 2012, solutia McAfee va fi prima care va beneficia de tehnologiile Intel si va oferi mai multe servicii printre care protectie de date, stergere de date si localizare pe harta in caz de furt.

    Intel a mai prezentat o noua tehnologie pentru economisirea energiei, care limiteaza numarul de reactualizari ale ecranului, atunci cand este oprit. LG Display se numara printre primele companii care vor furniza astfel de display-uri pentru sistemele Ultrabook, cu ajutorul tehnologiei proprii Shuriken.

    Oficialii Intel au trecut din nou in revista cele trei faze ale „viziunii” Ultrabook. Prima faza debuteaza in aceasta iarna, odata cu introducerea primelor sisteme Ultrabook, iar faza a doua va incepe cu lansarea celei de-a treia generatii a gamei de procesoare Intel Core, in prima jumatate a lui 2012.

    In 2013, Intel va lansa procesorul „Haswell” pe 22 nm, care va da startul celei de-a treia faze a tranzitiei catre Ultrabook.
    Ce avantaje are un ultrabook?

Design

    Linii simple, grosime cat mai mica, greutate de sub 1.5 kg. Un ultrabook trebuie sa ofere portabilitate maxima, iar la nevoie sa se situeze aproape si de clasa tabletelor – aproape de greutatea unei tablete plus tastatura adiacenta.

    Am observat si o tendinta de a complica lucrurile. Touchpad dispus intr-un mod ciudat si neuzual, tastatura de calitate inferioara, etc.

Ecran

    Aici ar fi doua probleme ca sa zic asa. Prima legata de dimensiunea display-ului si a doua privind tehnologia incorporata. Ultrabook-urile erau ok daca se construiau pe 11.6 inch si 13.3 inch. Acum se spune ca avem ultrabook de 14 si 15 inch. Unii spun ca aceastea nu-si au rostul. Uitati-va ca linia MacBook Air a ramas pe diagonalele amintite anterior si nu s-au incercat alte exercitii de stil, complet inutile. Ultrabook = portabilitate.



    Aici este cheia si din pacate se face ca la linia de laptopuri, zeci de modele, zeci de configuratii, nu se incearca a iesi in fata printr-un model mai special.

    La tehnologie as spune ca IPS ar trebui sa devina un must-have si mai vechile ecrane sa fie lasate in rezerva.

    Nu ar strica si alte rezolutii mai mari decat 1366×768 pixeli. ASUS a venit bine la UX31 cu 1600×900 pixeli. Initiativa lor a ramas, din pacate, singulara.

Hardware

    Nu am nimic completat fata de procesor, acestea sunt  aceleasi ca si pe un notebook obisnuit. 

    HDD-urile clasice cat si cele hibride le consider a-si fi depasit timpurile. SSD-urile s-au ieftinit. Nu ar trebuie sa fie vreun ultrabook fara sa ofere un SSD full. Mai ales ca acum alegem sa stocam mai multe in cloud si mai putin fizic, un SSD de 64 sau 128 GB nu-i asa scump si aduce maxim de performante, viteza superioara in orice aplicatie rulata de ultrabook, browsing rapid, SSD-urile din prezent rezista un timp indelungat si nu mai sunt probleme ca la primele generatii.

    Placa grafica dedicata ar trebui sa fie macar o optiune la fiecare ultrabook in parte. Si nu vad ce un device cu aceasta optiune sa coste mai mult decat la unul cu Intel HD Graphics 3000 sau 4000.

Conectivitate

    Sony a mizat bine pe asta la ultrabook-ul lor. Toarte ar trebui sa aduca: 2 x USB 3.0, VGA, HDMI, RJ-45. Nu-i un capat de drum, se poate si numai interes sa fie. Plus ca nu aprecize nici ultrabook-urile atat de subtiri in zona din care trebuie sa le deschizi ca acest procedeu devine imposibil de facut cu o singura mana, iar daca nu-l prinzi adecvat sa existe riscul a se taia.



Autonomie

    Producatorii ar trebui sa lucreze mult la optimizarea consumului de energie si sa ajunga a oferi 9 - 10 ore de autonomie reala. Ar fi ideal pentru multe persoane, le-ar face de dorit fata de notebook-urile obisnuite, pe care le stim cu o autonomie de maxim 3 – 4 ore.

    Tu ce ai face ca sa castigi un ultrabook? Asta e intrebarea la care Intel a incercat sa gaseasca raspunsul atunci cand a pus la cale o campanie de incercari pentru cei care isi doreau cu adevarat sa plece acasa cu un ultraportabil.

    “Ultrabook Temptations” s-a desfasurat in Australia, Indonezia si Thailanda si, dupa cum puteti observa si in videoclip, oamenii au luat in serios aceste probe, avand speranta ca vor castiga mult ravnitul device.

    Ar fi o singura idee pe care am prezentat-o  pe parcursul intregului articol:

ULTRABOOK = PERFORMANTA + PORTABILITATE + DESIGN IREPROSABIL

     Orice ultrabook care face rabat de la asta nu merita sa faca parte din aceasta nisa.